Kreativitet och läckage

Det finns flera historier om läckande byggnader, av det mer välkända slaget. Det är absolut inte ok att en byggnad läcker även om det oftast handlar om utförande och inte om arkitektens arbete.

VillaSavoye

Bild från Wikipedia

Villa Savoye ritades av Le Corbusier 1931 och är en av ikonbyggnaderna i modernismens historia. Bländande vit, tänkt som en praktiskt maskin och med ett platt tak. Madame Savoye sammanfattade sina känslor för det platta takets funktions-duglighet i ett (regnstänkt) brev: “Det regnar i hallen, det regnar på rampen, och väggen mot garaget är genomsur. Dessutom regnar det fortfarande i mitt badrum, där det blir översvämning i dåligt väder eftersom vattnet kommer in genom takfönstret”. Hennes närmast desperata ton kan hänga samman med att taket till hennes sons rum släppte igenom så mycket vatten att pojken drog på sig en förkylning som övergick i lunginflammation vilken tvingade honom att tillbringa ett år på sanatorium. Alain de Botton ” Lyckans arkitektur”

Wrightfallingwater[1]

Frank Lloyd Wright´s byggnad Falling Water är en speciell byggnad där det sträcker sig över vattnet. Konstruktionen var inte okomplicerad. Och huset läckte och kallades ” A seven bucket building” av beställaren pga läckaget. Frank Lloyd Wright verkar dock inte ha tagit intryck av det utan menade att en byggnad som inte läckte inte var tillräckligt kreativt utformad.